BIOGRAPHY

Abdelhadi Baaddi begon op jonge leeftijd met human beatboxing om zich niet te vervelen op de tramhalte. Toen hij voor het eerst een cassettetape van Rahzel te horen kreeg was hij gelijk verkocht. Dit was iets wat Baaddi moest en zou beheersen. Maar het bleef bij een hobby en hij richtte zich voornamelijk op zijn studie Bouwkunde aan de Technische Universiteit in Delft. Het idee om op de planken te staan bleef echter aan hem knagen. Helemaal toen hij voor het eerst 4-ISH in de Meervaart zag. Dat was de dag waarop hij besloot: "Ik moet daar ook staan!"

In 2005 deed Abdelhadi auditie bij ISH en genoot vervolgens de tweejarige opleiding Junior ISH waar hij zich in deze periode verschillende vaardigheden eigen heeft gemaakt; van acrobatiek tot freestyle basketball en van (hiphop)dans tot acteren. Zijn doel is om een nieuwe vorm van theater te creëren waarbij deze disciplines een extra dimensie toevoegen aan zijn hoofddiscipline, namelijk human beatbox.

Al vrij snel daarna werd Abdelhadi gevraagd om deel te nemen aan een theater uitwisselingsproject in de Verenigde Staten. Na 3 maanden intensieve samenwerking met The Coterie Theatre stond hij in september 2006 op de planken in Kansas City, Missouri. Het was hier waar Baaddi realiseerde dat hij dit voor de rest van zijn leven wilden doen.

Na de tweejarige opleiding bood artistiek leider Marco Gerris Abdelhadi een vaste plek aan binnen zijn gezelschap als multidisciplinaire performer. In de komende jaren die hij wijdde aan ISH deed hij mee aan de theatertours zoals Wish, Stylish, Footprints, Boyish-Girlish, DWANG, DJ MOZART, Balls, JibberISH, This is ISH, Monteverdish, FunkISH, CREATURES (i.s.m. het Balletorkest) en trok door heel Nederland en België met deze producties. Ook deed hij mij aan de 4-ISH internationale tour door de VS en Canada in 2008. Bij ISH ontwikkelde Baaddi zijn signature style die werd gekarakteriseerd door de vele stijlen en disciplines en daarnaast het bouwen van bruggen tussen de verschillende disciplines op de vloer en tijdens het maakproces.

In Hiphop geldt de ijzeren wet ‘each one, teach one’. Dat betekende dat het niet alleen van belang is om de kunsten in cypher (in dit geval het theater) te vertonen. Maar voor zijn kunstenaarschap was het van essentieel belang om deze signatuur van maken en performen over te brengen aan anderen. Hij naam deel aan verschillende educatieprojecten in binnen- en buitenland o.a. Jordanië, Spanje, China, Marokko, India, Finland, Senegal en de VS.

Baaddi’s constante zoektocht naar ontwikkeling blijkt ook uit de vele samenwerkingen die volgden. Hij deed mee aan verschillende producties met o.a. Danstheater AYA. Nam deel aan de wijksafari onder leiding van Adelheid Roosen. Kortstondige projecten met Maas Theater en Dans en Solid Ground Movement. Speelde in de voorstelling ‘Het Laatste Nippertje’ van Wim T. Schippers (samen met Titus Muizelaar en Kees Hulst) en vervulde de hoofdrol in de muzikale jeugdvoorstelling 1001 nacht in het Concertgebouw met Het Nederlands Philharmonisch Orkest.

Niet alleen het theater was bekend terrein voor Abdelhadi. Ook speelde hij mee in de dansfilm Nol King Ruter (Ton Lutgerink) o.l.v. Suzy Blok, vervulde de hoofdrol in de jeugdfilm T.I.M. (Dutch Mountain Movies) en speelde drie seizoenen lang de rol van Tjip (robot) in de kinderserie “Welkom in de Wilton” van KetNet.

Zijn eerste liefde, muziek en human-beatbox, bleef altijd een rode draad in zijn ontwikkeling. Dat vertaalde zich meestal op het podium maar ook steeds vaker als producer en componist achter de schermen. Hij ontwikkelde de muziek voor zijn eigen producties maar ook composities voor de voorstelling “Undercover” van Lotte Rischen, “Ode aan de Minnares” van Linda Lugtenborg en “KRAVE” van Jasper van Luijk.

In 2015 besloot Abdelhadi zijn expertise als perfomer te vertalen naar zijn zoektocht als theatermaker. Hij creëerde het concept “Ik ga op reis en ik neem mee”; een autobiografische solo waar hij, al rijdend in een busje met het publiek op de achterbank, vertelt over zijn bi-culturele opvoeding in relatie tot de band met zijn vader, een eerste-generatie gastarbeider uit Marokko. Deze solo werd door de pers succesvol ontvangen en speelt uiteindelijk meer dan 200 keer in Nederland. Zijn eerste stappen als theatermaker zijn gezet.

Hier gaf hij vervolg aan bij DOX in Utrecht. Waar hij in de ateliers verschillende voorstellingen maakten met jonge en rauwe talenten. Hij herkenden in hen veel van zichzelf als performer en maker. Naast het maken van voorstellingen fungeerde Baaddi ook als coach waarin hij de talenten intensief begeleidde in hun eigen zoektocht als persoon en als kunstenaar.

In 2018 ontwikkelde en regisseerde Abdelhadi “Listen up” (powered by ISH Dance Collective). Een immersieve en interactieve geluidsinstallie met drie human beatboxers over de invloed van Kunstmatige Intelligentie. Hij maakte daarbij gebruik van het state of the art 4DSOUND software om live-muziek ruimtelijk te maken. Het was tijdens deze productie waar Abdelhadi erachter kwam welke oneindige mogelijkheden nieuwe technologie kan bieden aan (live) performance. Maar, zo constateerde Baaddi ook, als dit de toekomst van theater is moet er nog veel onderzoek plaatsvinden.

Abdelhadi besloot vervolgens om, samen met en onder leiding van Thibaud Delpeut, het Innvation:Lab op te richting bij Theater Utrecht. In samenwerking met DOK en HKU (Games and Interaction) dient het Lab als een platform waarin makers fundamenteel technisch en narratief onderzoek doen naar het gebruik van nieuwe technieken uit de gaming zoals Virtual Reality, Augmented Reality, Binaurale installaties, Motion Capture, immersieve en interactieve installaties en kunstmatige intelligentie in het theater. Het onderzoek gaat niet alleen over het eindresultaat maar ook het ontwerpproces. Kortom: hoe vertellen en maken we de verhalen van morgen met de techniek van vandaag? In het Innovation:Lab kan Baaddi al zijn expertise die hij heeft opgebouwd in zijn carrière als perfomer, maker, coach en liefhebber van technologie, kwijt in zijn rol als assistent artistiek leiding en Developer. Daarin vormt Abdelhadi de brug tussen verhaal en techniek, tussen de maker en het publiek om samen met andere pioniers te bouwen aan het theater van de toekomst.

Naast zijn rol als developer blijft Abdelhadi natuurlijk een maker en performer. Hij werkt sinds 2019 nauw samen met cabaretière Claudia de Breij waarin hij meespeelde in de Oudejaarsconference 2019, die werd genomineerd voor de Poelifinarioprijs. In 2021 speelde hij als muzikant, danser en acteur in de voorstelling “Hier Ben Ik”. Een biografische voorstelling over het leven van revueartieste Heintje Davids. Hij schreef en produceerde ook mee aan het gelijknamige album en speelde in de tv-serie “Save Cave” op de NPO.