FUNK IT UP LOWLANDS 2018

32751680-c548-4ec6-ad23-7a82926712e6.jpeg

Na een bomvolle tent met FUNKISH in 2016, een overvolle Heineken met een ISH Workshop in 2017 stonden we dit jaar voor de derde keer achtereenvolgens op het allergrootste en meest spectaculaire festival van de lage landen: LOWLANDS.

Dit keer kregen we van Stella van Leeuwen (programmeur theater en dans Lowlands) de opdracht om een stuk te maken speciaal voor Lowlands om op zondag de Juliettent mee af te sluiten. Extra speciaal omdat dit nooit eerder is gedaan (alles wat geprogrammeerd wordt aan theater en dans op Lowlands bestaat min of meer al). Onder leiding van Marco Gerris hebben we een interactieve workshop dans theater voorstelling van 45 minuten waarin samen met het publiek weer lekker funky het weekend hadden afgesloten.

And boy did we rock the stage. Dankzij de magische touch van DJ Irie stonden mensen op de stoelen voordat we ook maar iets hebben gedaan. Maar eenmaal op het podium samen met Joost Maaskant (MAASK) en de dansers Lars de Vos en Tyrone Menig was het feest compleet. Het dak ging er af.

Op instagram (abstagram85) staat een korte impressie van de show.

Hopelijk tot volgend jaar

 

 

DUIZEND-EN-EEN-NACHT in het Concertgebouw

150518Sinbad©concertgebouw foto Ronald Knapp-85.jpg

In samenwerking met het Nederlands Philharmonisch Orkest en onder leiding van Jan Pieter Koch en Joris Nassenstein speelde ik op 15 en 17 mei, de hoofdrol Sinbad in een bewerkte versie van DUIZEND EN EEN NACHT. Tijdens de, in totaal zes, concerten kwamen scholieren van groep 6 en 7 uit heel Nederland om op een toegankelijke manier kennis te maken met klassieke muziek, het concertgebouw en het NedPho. 

Uiteindelijk gingen in totaal ruim 4000 leerlingen samen met mij en NedPho mee op reis naar verre oorden. Een magisch avontuur en een onvergetelijke beleving als een 80-koppig orkest in je rug live Rimsky-Korsakov in het Concertgebouw

foto Ronald Knapp

Foto's: Ronald Knapp

Fix it w/ SOLID GROUND MOVEMENT

26840599_1971768223088262_4969363402837441394_o.jpg

Fix it is een mastertraject van Solid Ground Movement, waarbij een groep van 10 talentvolle dansers in één jaar tijd door verschillende MASTERS/hiphop-choreografen uit Europa klaar worden gestoomd voor het podium.

De master van deze editie van Fix It was Raphael Hillebrand. Een talentvolle danser, choreograaf en politicus (!) uit Berlijn, waar ik in het verleden al eerder mee het podium heb gedeeld (4-ISH, Dialogic Movement). Geïnspireerd op zijn solovoorstelling Three Brothers, hebben we in twee dagen tijd samen met Jörg Brinkmann (cello) een korte multidisciplinaire voorstelling gemaakt. Het spektakelstuk van The Rocking Chairs, Urban House Groningen en de deelnemers van het mastertraject maakten met hun interpretatie van Three Brothers de avond in Podium Mozaïek compleet. 

#voordeleeuwen tijdens de jaarwisseling

26220776_1759614560757308_5297829881337690689_o.jpg

Terwijl iedereen nog aan het bijkomen was van het kerstdiner en anderen zich al voorbereiden op de oliebollen zaten wij,  een team van 5 jonge makers, een eindregisseur en nog een hoop crewmembers, 11 dagen opgesloten in de zaal van het Maaspodium. Zwervend tussen oud-decor stukken van MAAS THEATER EN DANS startten wij het jubileumjaar van Maas Theater en Dans, dat inmiddels 5 jaar bestaat sinds de fusie, met een speciale familievoorstelling Voor De Leeuwen.

Deze editie van Voor de Leeuwen werd een trip down memory lane. Verschillende decorstukken uit voorstellingen die Maas in het afgelopen vijf jaar heeft geproduceerd werd nieuw leven ingeblazen. Oude decorstukken krijgen een nieuw verhaal waarbij het uiteindelijk allemaal draait om het publiek. Soms de makers aan het woord, soms het decor (letterlijk) en soms het publiek.

26233432_1759613804090717_3479362472672477809_o.jpg

Verschillende disciplines passeerde de Revu. Dans, mime, spoken word, text en muziek vormden samen een unieke (her)beleving van het, voor vele bezoekers herkenbare, decor. Je kon vrij rondlopen en ontdekken, waarbij ik de sounddesign en muziekproductie voor mijn rekening heb genomen. Een quadrafonische geluidsopstelling met daarnaast 8 speakers verstopt in decorstukken. Overal kwam muziek vandaan/uit om zo de beleving nog intenser te maken.

26240692_1759613987424032_2774299318375122172_o.jpg

Met enthousiaste reacties van zowel het publiek als het team kunnen we wel stellen dat deze editie van Voor De Leeuwen geslaagd is.

Makers: Abdelhadi Baaddi, Annelies Hoeneveld, Anastasiia Liubchenko, Senna Gourdou, Sebastiaan van Loenen. Regie: Jolanda Spoel. Regie-assistentie: Saskia Driesen. Vormgever: Marianne Burgers. Techniek: Stan Bes, Marcel van Hasselt

Benefiet Jongerencultuurfonds in het De La Mar

L.Szatola-20171111-00206-2.jpg

In Amsterdam leeft één op de vier jongeren in een gezin op of onder de armoedegrens. Deze jongeren participeren minder in de georganiseerde vrijetijdsactiviteiten en hebben vaak minder inkomen. Het Jongeren Cultuurfonds Amsterdam biedt deze Amsterdamse jongeren de mogelijkheid om buiten schooltijd aan actieve kunstbeoefening te doen. Hun motto is dan ook: Ieder kind een kans op kunst.

In het kader van deze organisatie heeft ambassadeur Marco Gerris mij gevraagd om samen met hem de benefietvoorstelling in het DeLaMar Theater te presenteren. Met optredens van o.a. het Nationaal Ballet Junior Company, Global Dance Centre en Birgit Lewis hopen wij natuurlijk dat zo veel mogelijk mensen deze fantastische organisatie steunen.

Wil je het jongerencultuurfonds steunen of voor meer informatie klik hier.

Listen Up! Een nieuwe productie van ISH

Ik ben ontzettend enthousiast om jullie te mogen mededelen dat ik onder de vlag van ISH in 2018 een nieuwe voorstelling mag maken genaamd Listen Up!

 

Het betreft een interactieve theatervoorstelling in de vorm van een hoorspel. Eentje zoals je die vroeger op de radio hoorde, zoals het bekende War of the Worlds. Maar in Listen Up wordt al het geluid live geproduceerd door 3 stemkunstenaars en zijn de keuzes van het publiek bepalend voor het verloop van de voorstelling. Versterkt door vooruitstrevend 4DSOUND zullen vocale soundscapes, effecten en muzikale composities het decor zijn van een uitdagende voorstelling vol vragen. Wat als jij het voor het zeggen had? Hoe zou de wereld eruitzien? Weet je echt zeker dat je deze keuze wilt maken?

WAKING UP @ LOWLANDS 2017 WITH ISH

 Foto: Studio BREED

Foto: Studio BREED

Na een succesvolle editie van FUNKISH op Lowlands 2016, waarbij het dak van de Juliet-tent eraf ging, mocht ISH tijdens de 25ste verjaardag opnieuw onderdeel zijn van A CAMPING FLIGHT TO LOWLANDS

Op vrijdag stond ISH met zijn nieuwste productie ELEMENTS OF FREESTYLE. Deze voorstelling opende de Juliet-tent dat weekend en was opnieuw een daverend succes met een overvolle tent.

 Foto: Studio BREED

Foto: Studio BREED

Op zaterdagochtend mochten we de dag om 11:30 beginnen met een workshop voor een paar duizend festivalgangers. Samen met Patrick Karijowidjojo, Arnold Put, Irie Weergang Bove en Marco Gerris zorgden wij ervoor dat de spieren opgewarmd waren, de dansskills werden bijgeschaafd en de moves opgepoetst om zo de rest van het festival met een funky groove tegemoet te gaan. Een workshop op de ISH-manier: veel muziek en lekker veel plezier. Kijk hieronder voor de korte aftermovie.